top of page

ALLES OVER BROOD

Wanneer u zelf brood bakt, weet je vast ook wel dat brood bestaat uit vier hoofdingrediënten. Dit zijn meel, water, een rijsmiddel en zout. 

MEEL

Het allerbelangrijkste ingrediënt van brood is het meel. Dit is gemalen graan. Dit graan komt meestal van rogge, maïs of gerst. Door dit graan te malen wordt er volkorenmeel, meel of bloem gemaakt.

 

Wordt de hele korrel vermalen, dan wordt het volkorenmeel genoemd. In onze bakkerij noemen we dat volkorenbrood. In niet-volkoren meel wordt slechts een deel van de kiemen en zemel verwerkt, de rest is eruit gezeefd. Dit leidt ertoe dat het brood veel lichter van kleur is. Wanneer alle zemelen en kiemen eruit zijn, hou je boem over. Van bloem wordt wit brood gemaakt. Ons meergranenbrood kan zowel van bloem, als van meel, als van volkorenmeel gemaakt zijn.

WATER

Zonder water kan je geen brood maken. Water is namelijk belangrijk voor het rijzingsproces. Bij veel water wordt de korst krokanter en het kruim malser. Bij weinig water wordt de korst taaier en het kruim droger.

GIST & DESEM

Alleen water is niet voldoende om brood te laten rijzen. Er is ook gist of desem nodig. Hierdoor worden de suikers in het deeg omgezet in koolzuurgas.

ZOUT

Zout in brood heeft meerdere functies. In eerste instantie zorgt het voor meer smaak aan het brood. Zout zorgt er ook voor dat het deeg goed werkbaar is voor de bakkers. Het verstevigt de structuur van het brood, waardoor we een luchtige binnenkant en een groter volume van het brood krijgen.

bottom of page